Thursday, 8 March 2012

sebak

Di suatu petang sedang ramai berteka teki untuk membeli belah di sebuah gedung terkemuka. di malaysia pastinya. di tengah bandar pesat. berpusu-pusu mausia bertaburan ke sini. mungkin sabtu hari itu. hujan rintik yang kadang di sambar bunyi guruh berdentum. pada suatu sudut ini terduduk sepasang kekasih. nampak mereka sama hebat. mungkin baru keluar daripada sebuah kedai makanan pantas rasa.

mereka laju ke luar gedung, mungkin kerana si lelaki ingin merokok. tapi di luar hujan masih rintik rintik. mereka keluar sambil berpegang tangan. ye. mereka pasangan kekasih. kurang mesra nampak. atau mungkin ada sesuatu terjadi di dalam tadi. kadang cerita tak enak didengar tanpa bukti, hanya dengan tilikan masih tk pasti. si lelaki terus mengeluarkan sebatang rokok dari kotak biru gelap. mereka hanya senyap. cuma sesekali si lelaki bertanya ''syg, u oke tak? i da agak da kalau i cerita semua ni u mcm ni. sorry syg. salah i'', teman wanitanya hanya mampu menjawab ''emm oke lahh'' .tapi nampak dari air mukanya punya sesuatu yg hendak di luahkan.

Daripada berdiri di sebelah teman wanitanya, si lelaki cuba beralih untuk duduk. rokok yg sebatang telah habis, tapi dikeluarnya lagi sebatang. mungkin itu reaksi mogok atau rasa tertekan dengan jawapan pasanganya tadi. datang teman wanitanya, mengambil rokok tadi dari teman lelakinya,masuk ke dalam sebuah beg kuning dan berkata ''jangan hisap lagi boleh tak?dah berapa banyak u hisap rokok hari ni?'' dari raut wajah jelas nampak risau. dan di bawah hujan rintik tadi mereka duduk. dalam nada sunyi yg sesekali di balas lalu lintas orang awam, si lelaki bertanya lagi ''syg,please lah jangan macam ni. i tau u nk cakap something.ckp je laa.jgn la simpan-simpan.cepat cakap.i dengar nih''. si lelaki sangat ingin mengetahui ape yg tersembunyi dari pasanganya itu. dan tiba-tiba sayu air mata keluar.senyap,tanpa bunyi sedikit pun sambil teman wanitanya berkata ''i takot, i takot sangat dgn ape yg jadi skrg ni''. si lelaki lantas membalas ''please, syg percaya i kan? i tk kan tinggalkan u syg.i syg u sangat sangat.i tau u takot.i faham.i tak kan patah balik dgn orang yg i dah tinggalkan.syg, dah lahh.jgn nangis lagi eh''. sambil menggosok belakang teman wanitanya, cuba memujuk mungkin. teman wanitanya nampak sangat sedih,pedih mungkin dengan masalah mereka.

''kita ni tak sampai sebulan lagi dah macam-macam dah jadi. masalahnye benda ni datang dari orang yg sibuk dengki, kutuk belakang semua sedangkan kita oke je. i bahagia dengan u. i heppy dgn u''. tegas teman wanitanya lagi.

Ya, memang. masalah yg datang dari luar dan bukan daripada mereka sendiri. ''i pun tak tau lah syg. nak senang buat pekak,buat bodoh je lah. ape yg dengki sangat pun i tak tau. kite kene kuat syg. i sentiasa ada dengan u oke. dah dah!'' sentap si lelaki itu lagi. dan lama kelamaan, mereka nampak kembali tenang, lagu 'pumped up kicks' dimainkan di sebuah kedai makanan barat di hadapan mereka sepanjang mereka disitu.

Beberapa minit kemudian mereka beredar,mungkin utk mencari tempat yg lebih tenang. lagi pun depan tu ada tasik buatan manusia.maklumlah kolumpo ni ape lah yg asli sangat. semua hasil binaan manusia. yg ada semua ditarah,diteroka. jadilah bandar batu bata yang konon maju tanpa persekitaran sempurna.
* sumpah gua rindukan AN !

2 comments:

  1. susah mcm mane pun, sedih mcm mane pun AN akan tetp dgn awak. AN syg kn awak smpi bila bila. :))

    ReplyDelete